Cetificaat
YouTube-Logo
facebook
Google places
contact2

KvK 57791457

Walter Luyks
Ternaarderwei 2
9141 TX Wierum
Tel. 0031519589781

walter@glasschitteringen.nl

Tiffany

Louis Comfort Tiffany

a_Louis_Comfort_Tiffany

Louis Comfort Tiffany.

Gebrandschilderd glas van Tiffany

Gebrandschilderd glas van Tiffany.

Louis Comfort Tiffany (New York, 18  februari1848 - New York, 17  januari1933) was een Amerikaanseglaskunstenaar en ontwerper. Hij is met  name bekend door zijn gebrandschilderd glas en zijn lampen in art-nouveau- en art-decostijl.

Deze lampen zijn vrij populair onder  verzamelaars en de prijs van een zeldzame originele Tiffanylamp kan oplopen tot  een miljoen dollar. Deze veilingprijzen worden veroorzaakt door de  toenemende populariteit van deze lampen bij beroemde en welgestelde  verzamelaars.

In 1894 vroeg Tiffany een patent aan op zijn  beroemde favrile glass, een  versmelting van normaal opaliserend wit glas en helder "antique" gekleurd glas  (het type glas dat al eeuwen gebruikt wordt in glas-in-loodramen). Men heeft in die tijd  geprobeerd deze twee typen glas te combineren door verhitting maar de resultaten  waren nagenoeg altijd saai en oninteressant. Na veel experimenteren is Tiffany  er in geslaagd tot wel vijf verschillende kleuren te mengen waardoor zijn werk  tot op heden de kijk op de glaskunst heeft veranderd.

Tiffany Studio's  New York

Aan het begin van de nieuwe eeuw produceerde  Tiffany Studio’s in New York lampenkappen met grote diversiteit. Naast  geometrische patronen met Indiaanse, Moorse en andere motieven zijn er  verschillende dieren- en bloemdessins afgebeeld in allerlei vormen en  maten.

De ontwerpers waren voortdurend concepten,  kleurenschem’s en technieken aan het verbeteren met als resultaat een botanisch  correcte illustratie die tot in detail overgenomen kon worden in de  lamp.

Replica's

Door de recentelijk toenemende polulariteit en  hoge prijzen van Tiffanylampen zijn deze slechts voor welgestelde verzamelaars  weggelegd. Hierdoor worden in Europa en Azie veel goedkope replica’s van matige kwaliteit in  massa geproduceerd. Slechts enkele ambachtelijke ateliers houdt de kunstvorm van  Tiffany in zijn waarde.

Vandaag de dag worden Tiffanylampen nog op de  originele manier met de hand vervaardigd. De keuze van de kleuren en het in  harmonie brengen van de verschillende soorten favrile glass is niet  eenvoudig. Na het snijden van het patroon uit glas worden de stukjes  gekoperfolied en op een mal aan elkaar gesoldeerd.

Het maken van Tiffany lampen is mede door de  intensieve handarbeid en het favrile glass zowel moeilijk als kostbaar.  Kwalitatief hoogwaardige Tiffanyreproducties zijn hierdoor een zeldzaamheid  geworden.

Tentoonstelling Tiffany Girls

In Singer  Laren is t/m 30 augustus 2009 een tentoonstelling  te zien, getiteld 'Tiffany Girls - Nieuw Licht op Tiffany'. Een zestigtal  originele lampen en snuisterijen uit de studio's van Louis Comfort Tiffany  worden getoond, waarbij ook de vondst van een briefwisseling van een van zijn  belangrijkste medewerksters, Clara Driscoll, belicht wordt.

Recent onderzoek bracht aan het licht dat  achter Louis Comfort Tiffany een groep vrouwelijke ontwerpers schuilging,  waaraan veel succesvolle Tiffany-ontwerpen nu kunnen worden toegeschreven. Deze  ‘Tiffany Girls’ werkten in het Women Glasscutting Department onder leiding van  Clara Driscoll (1861-1944) die onder meer verantwoordelijk blijken te zijn voor  populaire ontwerpen als Blauweregen, Libel, Pioenroos en Klaproos.  De tentoonstelling werpt daarmee nieuw licht op de ontwerppraktijk van Tiffany  maar evenzeer op de sociale positie van werkende vrouwen in New York rond  1900.

Uit Wikipedia, de vrije  encyclopedie